BPMN: een korte inleiding

Organisaties worden vandaag geconfronteerd met zogenaamde ‘exponentiële tijden’. Alles evolueert sneller, wat er voor zorgt dat bedrijven steeds sneller de trends en evoluties in de markt moeten volgen om levensvatbaar te blijven. Om dit waar te maken zijn ze continu op zoek naar nieuwe methoden en technologieën die de efficiënte verhogen en het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten mogelijk maken.

Bedrijfsprocessen modelleren

Bij Convitas ondersteunen we organisaties in deze veranderlijke tijden door hun bedrijfsprocessen overzichtelijk in kaart te brengen en nadien te stroomlijnen en te automatiseren. 

Bedrijfsprocessen inventariseren kan op vele manieren. Je start door een beter inzicht te krijgen in het verloop van je bedrijfsprocessen en dat inzicht gebruik je vervolgens als basis om deze processen te verbeteren, met of zonder informatisering.


Om je bedrijfsprocessen grondig te beschrijven is het gebruik van een aangepaste methodologie aan te raden. Het is belangrijk één set van conventies te gebruiken zodat iedereen de bedrijfsprocessen op dezelfde manier in kaart brengt. Op die manier blijven de processen methodologisch correct en kunnen ze grondig worden geanalyseerd.


Business Process Modelling Notation

Convitas maakt gebruik van verschillende modelleermethodes, waaronder ‘Business Process Modelling Notation’ (BPMN). BPMN is een standaard manier om business processen in kaart te brengen aan de hand van de stroomdiagram-methode. Deze methode geeft een visueel overzicht van werkmethoden en informatiestromen binnen een organisatie en is een essentiële factor in business process management (BPM), het beheren van veranderingen om bedrijfsprocessen te verbeteren. 

De voordelen van BPMN zijn dat het eenvoudig genoeg is voor business gebruikers en tegelijk krachtig genoeg is om de complexe semantiek weer te geven die IT-medewerkers nodig hebben. BPMN visualiseert processtromen (process flows), actoren, processtappen en acties. Het is de gemeenschappelijke taal die de communicatiekloof overbrugt die regelmatig voorkomt tussen het ontwerp en de implementatie van een bedrijfsproces.

Iedereen spreekt dezelfde taal

Het primaire doel van BPMN is het verschaffen van een standaardnotatie die begrijpbaar is voor alle stakeholders. Hieronder vallen de bedrijfsanalisten die de processen creëren en verfijnen, de technische ontwikkelaars die deze processen implementeren en de proceseigenaars die de processen beheren.

Met BPMN kan je de efficiëntie binnen een organisatie verhogen waardoor flexibeler kan worden omgesprongen met nieuwe omstandigheden, kostenbesparingen en voorsprong kan worden genomen op de concurrentie.

Conclusie

BPMN is niet enkel relevant voor business analisten en process owners, maar ook voor data-professionals, ondernemers, managers en iedereen die betrokken is bij het modelleren en verbeteren van bedrijfsprocessen. Als je jouw bedrijfsprocessen wil stroomlijnen en automatiseren, dan zijn deze BPMN-modellen de perfecte tool om iedereen binnen je bedrijf op één lijn te krijgen.

Wil jij ook jouw bedrijfsprocessen updaten met behulp van BPMN? Contacteer ons dan voor meer informatie.